Internationella Kvinnodagen: ”100 år av kvinnors rösträtt till #metoo”

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars och är en dag som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

På initiativ av FN är den sedan 1977 en officiell dag.

Tillsammans med Rädda Barnen, Röda Korset, FN-föreningen i Sollentuna och Sollentunas Kvinnojour uppmärksammar vi den internationella kvinnodagen.

Årets tema är ”100 år av kvinnors rösträtt till #metoo”

Program:

17.30 Fika

18.00 Sång med Ellen Jernberg

18.15 ”Kvinnors kamp för rösträtt och demokrati”med Christina Florin. Christina är professor emeritus i kvinnohistoria vis Stockholms Universitet. Tonvikten i föredraget ligger på den grupp rösträttskvinnor som åkte land och rike kring för att ”predika rösträtt”. Vilka var de? Vad gjorde de? Hur lyckades de bryta motståndet?

19.00 Sång med Ellen Jernberg

19.15 ”Ett år efter #metoo – är Sverige mer jämställt?” med Sofia Rasmussen. Sofia är omvärldsanalytiker, författare, föreläsare och VD för Rasmussen Analys AB. Hon har en magisterexamen i statsvetenskap och har tidigare arbetat internationellt med kvinnors mänskliga rättigheter inom UNIFEM. Hur viktigt är jämställdhet för svenskarna i arbetslivet och hur långt har vi kommit? Kommer den unga generationen driva frågan om jämställdhet och hur ser deras engagemang i samhällsfrågor ut? Utifrån svenska och globala analyser presenterar Sofia omvärldstrender som påverkar jämställdheten i Sverige. Hon utgår bland annat från en färsk undersökning om framtidens attraktiva organisationer: Equality Sweden 2018 och resultat från undersökningarna Ungdomsfokus (2015-2018).

20.00 Frågestund

 

 

08 mar 2019
Arena Satelliten, Allfarvägen 4, Sollentuna
Ljusgården

Arena Satelliten, Allfarvägen 4, Sollentuna